lørdag 27. februar 2010

Gull - Majesteter - DECOUPAGE

Jeg har fått med meg den forferdelige katastrofen i Chile, men det er ikke den husfruen skal beskjeftige seg med i dag.

Så ble det ny gullmedalje - i går altså. Da fikset skiskyttergutta seier til Norge. De er en flott gjeng, men bestemor innrømmer at hun ikke hadde hørt om Tarjei Bøe før. Spiller forresten ingen rolle i den store sammenhengen. Gull er gull, enten det er "gamlegutta" som er med eller nygegynnerne (i OL sammenheng altså).

Joda, jeg synes det var fantastisk, selv om bestemor ikke kunne la være å hisse seg litt opp over styret det skapte at kongen og dronningen var med og gratulerte. Hvorfor var de ikke på plass torsdag da jentene gjorde den store bragden?

Hvis noen vil legge vekt på at Bjørndalen er skiskytterkonge, så er jo Marit Bjørgen utropt til OL-dronning!! Ja, ja, det er ikke noe jeg kan få gjort noe med, likevel.

Men så kommer vi til decoupagen, nok en gang. Jeg har fått et par spørsmål om hvordan man brenner decoupage, og husfruen deler så gjerne sin smarthet med andre.

Det du trenger er serviettmotiv du liker, tekst på veldig tynt papir hvis du vil ha med det og dette:
Vanlig decoupagelakk, frosted glasslakk og svamp. Har dessverre ikke tatt med bilde av klar glasslakk, men også den kommer fra Panduro og kan kjøpes i alle butikker som fører dette merket.

Når det gjelder svamp, er det ikke nødvendig med noe dyrt. Kjøpt billige svamper i kolonialbutikken. Rimi, f.eks., har pakninger med 10 svamper til kr. 10,- og disse klippes opp i tre mindre deler. Jeg har forsøkt med pensler, men har funnet ut at resultatet lett blir "stripete".

Følg bruksanvisningen på flasken med decoupage, og bruk to strøk. La dette tørke godt, og legg deretter på et lag med klar, eller matt, glasslakk. Dette skal tørke i 24 timer. Til slutt bruker husfruen et lag med frostet glasslakk, som til slutt skal tørke ca. 1 time.

Bestemor har aldri gjort dette med servietter før, og spenningen var stor mens jeg testet brenningen. Brannslokningsapparatet var klar, men det gikk over all forventning.

Ble ikke dette fint kanskje?Søren og, dette ble feil bilde og skal forklare om disse senere. Her er de det knyttet seg så stor spenning til:Håper dere ser at teksten viser gjennom. De lilla, forstede fatene er kjøpt ferdig hos Nille til ca. en tier pr. stk. Da trenger ikke husfruen ta den jobben selv.Synes alltid det liksom må være et par stykker sammen.

Neste motiv har dere sett før, men det var før lakking og brenning. Det fine her var at teksten viser gjennom når det kommer telys oppi.Det kan bli mye fin påskepynt ut av teknikken. Lurer på om jeg skal ta patent på løsningen.

Håper de interesserte har klart å henge med i forklaringen. Hvis ikke, er det bare å spørre.

Kommer tilbake til teknikken på rødvinsglassene. Nå må bestemor forberede seg til jentenes 3-mil.

Skulle noen være forvirret over betegnelsen husfrue og bestemor, så er det altså en og samme person, nemlig Smykkas eller rett og slett Astrid.

Kjært barn har mange navn.

Nå må dere ikke åpne for hardt på kveldens distanske kjære bloggevenner.

fredag 26. februar 2010

Nr. 6 og stafettdecoupage

Må si jeg begynner å bli rimelig lei denne 7-staver modellen og ikke minst jobben med de asymetriske perlene.

Men jeg nærmer meg siste runde, og det skal bli deilig å ta fatt på siste runde. Hvis språkbruken skulle ha et snev av OL-formuleringer, så ser bestemor det poenget. Nå er også de olympiske leker snart over, men det blir noen spennende dager før vi er ved veis ende.

Endelig er de grønne asymetriske perlene på plass, og de er kombinert med større perler i ulike grønntoner, halvedelstener (FINT SKAL DET VÆRE) og sølvperler.
Merkelig nok har bestemor klart å tenke litt nytt denne gangen. Skjønner ikke at denne ideen ikke har falt meg inn før, men de finnes ingen annen fornuftig årsak enn OL-galskap. Her er ihvertfall anhenget:Og dermed er nr. 6 i havn:Det ble en fantastisk stafett i går. Snakk om parademarsj. Også slike fantastiske jenter!!! Det var så fortjent, så fortjent.

Til trenerne er det bare å si: Lær av jentene, så kan det henne at gutta kan oppleve samme parademarsj i Russland om fire år.

Mitt pusleri under stafetten ble vel kanskje ikke helt etter oppskriften, men det er ikke så farlig. Dere skal få en liten titt på mitt decoupage eksperiment:Skulle ikke hatt fullt så mye tekst på glasset til venstre, og det gjenstår også å se om dette tåler brenning. Må legge på et par lag med lakk først, og da må glassene tørke 24 timer mellom hvert strøk. Hvis alt går bra, skal jeg bruke de til påske.

Ha en kjempefin kveld, med eller uten skiskytterstafett og slalåm.

onsdag 24. februar 2010

7-staver nr. 5 og Bergen i dag

De grønne asymetriske perlene som jeg viste i går, "hviler" fortsatt. Planen var jo at jeg skulle begynne på et arbeid med de i dag, men den planen er forkastet. Selv om det fortsatt er smykker til damen som skal ha forandret noe hun hadde fra før til noe sprekere, så måtte jeg ha LITT forandring.

Det er blitt mye asymetriske perler i det siste, og jeg lurer litt på om bestemor selv begynner å bli litt asymetrisk.

Det er et svart smykke dere skal få se i dag. Den opprinnelige utgaven har jeg ikke tatt med, men det er stor forskjell.

Denne gangen er det store perler det dreier seg om. Det var noen nydelige hjerter på det opprinnelige smykket, men hullene var gjennomgående på tvers (dere skjønner vel hva jeg mener), og dermed kunne de ikke brukes på de 7 stavene. Brukte de heller lenger oppe på smykket, sammen med blanke svarte perler påsatt kåpehetter.De store, matte perlene er blandet med glatte av mye mindre størrelse, det er brukt fasetterte perler og perler med kåpehette. Sølv mellomperler hører også til, for det er jo et av punktene eieren har notert.Vel, vel, da er nr. 5 ferdig, og det gjenstår bare to. Det ene med de grønne asymetriske perlene, og et med resteperlene i rødt og svart fra to tidligere modeller.Bergen i dag, ja, det har vært rimelig kaotisk. Snøen lavet ned sist natt og også i perioder av dagen. Togene står (kanskje ikke noe nytt), Fløybanen står, Flesland flyplass har vært stengt i perioder og overalt gikk trafikken i sneglefart i morgentimene. Her nytter det ikke å tenke på tidsklemma. Hvor mange har måttet ringe arbeidsgiver for å si at de er på vei, men vet ikke hva tid de kommer?

Bildet har ingenting med trafikk å gjøre, og det er vel heller ikke nødvendig å bo i Bergen for å forevige et slikt motiv. Det var bare noe med det tunge skydekket jeg ville ha med. Jeg tenkte plutselig at der, der oppe, der er det fortsatt mye snø som skal ned.Sov du vesle spire ung, ennå er det vinter...

Kan dere den sangen? Ja, dette er nok ingen ny spire, men den bøyer ikke av for snøen.Det eneste jeg kan vise av farge fra altanen min, er en del av den turkis duken som ligger på bordet utenfor stuevinduet. Og stakkars lykten min, som var julegave fra mitt eldste barnebarn julen 2008. Den var dyr, det vet jeg, og lenge tok jeg den inn i regnvær. Men det blir ofte litt slendrian med tiden. Beklager Andreas, men den er ihvertfall fortsatt godt brukbar. Vel å merke hvis den ikke bryter sammen under snøen.Nå er det ikke lenge til gutta skal gå stafett, og da spørs det. Klarer Northug & Co. å klatre opp på det øverste trinnet? Time will show.

Kos dere enten det blir med OL eller annet.

tirsdag 23. februar 2010

Tålmodighetsprøve og smykke nr. 4

Ja, jeg holder fortsatt på med smykkene jeg fikk som en utfordring, og det er faktisk enda et stykke igjen. Bestemor er imidlertid ferdig med nr. 4 og da er jeg halvveis.

Det mest tidkrevende har vært disse asymetriske perlene. Nydelige å se til, men en stor prøvelse å jobbe med. Se bare herI denne mengden skal jeg altså finne de som har store nok hull til at jeg får tredd de på smykkestavene. Hvis noen fortjener gull for perletålmodighet, vil jeg helt ubeskjedent hevde at bestemor skal ha plass øverst på pallen.

Men så er det bare så utrolig gøy når jeg kan begynne å sette ting sammen. De grønne skal få hvile til i morgen, men jeg er ferdig med de mørk lilla og altså smykke nr. 4 i den store utfordringen.

Modellen kjenner dere. Det er den med 7 staver, og jeg lurer på om noen av dere kan finne et litt sprekt navn på denne? 007 blir for maskulint og hasardiøst, og 7-modell for kjedelig.

Kom igjen nå, alle kreative sjeler.Bildet viser asymetriske perler, små sølvperler og fassetert dråpe.Lilla perler med strass overkant brukt på anhenget.Også på dette smykket har jeg latt perler ligge på begge sider av lenken, vekselvis sølv og lilla. Jeg ser at smykket henger skjevt, men dere får justere blikket. Jeg tar IKKE frem fotoapparatet igjen.

Og så er det kommet pakke i dag.Her er det mye godt arbeid.Nå skal alt dette pakkes ut og legges på sine respektive plasser.

Ny tålmodighetsprøve og ny medaljemulighet (?).

Ha en kjempefin kveld - med eller uten tålmodighetsprøver.

mandag 22. februar 2010

Samme modell med variasjoner

OL har pågått en uke allerede, og jeg klarer faktisk å kombinere TV-sendinger og perling - stort sett ialfall.

I går skulle det liksom bli en ny, stor medaljedag for Norge. Det er til stadighet noen som deler ut disse utmerkelsene på forhånd. Snakk om skivebom. For det ble det bokstavelig talt, både for jenter og gutter.

For bestemor med perlene er dette faktisk et gode. Jo dårligere det går i OL, dess mer får jeg gjort. Spenningen slapp taket ganske tidlig under gårsdagens øvelser.

Med stort pågangsmot fortsetter jeg med smykkene som skal bli nye. Dette blir litt sånn før og etter reportasje.

Utgangspunktet denne gang var det røde:
I og med at jeg vet hvilken modell damen som har gitt meg oppgavene vil ha, har bestemor et godt utgangspunkt. Det skal være lenke foran, og der skal det henge 7 staver av ulik lengde. Alle smykkene skal kombineres med sølv.

Når anhenget er ferdig, trer jeg resten på gøtt, og brukte først de store perlene.
Der kom jeg til kort, men fikset det med å gjøre slik på de siste centimetrene:Det var altså etter at jeg hadde brukt opp disse:Og dermed er bestemor i mål med smykke nr. 2 og da har jeg fire igjen.Modellen som er utgangspunktet har falt i smak hos andre også, og en venninne ville ha i brunt. Det er godt å kunne gjøre noe slikt innimellom. Slippe å ta hensyn til noe som skal være med.

Her har jeg valgt frostede, brune perler som går gjennom lenken. Det ble gullbelagt lenke i og med at hovedperlene har abstrakt gullmønster.

Dette er millimeterpresisjon - det håper jeg dere ser. Her hadde skiskytterne hatt noe å lære. Med å treffe blink, altså.For å myke opp den litt stramme V-stilen som anhenget former, har jeg tatt med et par gullblader.Det var perlingen så langt, og nå må jeg besøke andre bloggere.

Ha en kjempefin kveld - med eller uten puslerier.

lørdag 20. februar 2010

Før og etter

Det blir ikke mange ordene om OL i dag, men det var jo fantastisk med to gull i går. Ellers så er det jo curling-gutta som vekker oppsikt ikke bare i Vancouver, men over store deler av verden forøvrig.

Klovnebukser heter altså buksene, og nå skal selveste kongen få en i gave til bursdagen sin i morgen.

Curling - det er disse som dytter en stein med håndtak bortover isen, og så er det et par stykker som koster som bare juling. Ingenting jeg skjønner noe av.

Jeg la ut bilder av de utfordringene jeg har fått, og i dag tok jeg fatt på det ene kjedet.
Det lys lilla og det mørke skal bli to separate smykker, og komvineres med noe i sølv. Jeg visste hvilken modell den skjønne oppdragsgiver ønsket seg og da trodde jeg faktisk at dette skulle bli en ganske enkel sak. Det som skapte problemer var at de asymetriske perlene stort sett hadde så små hull at det var vanskelig å få de på staver.

Det gjelder å ikke gi opp. Her er detaljer fra den delen av smykket som er tredd på gøtt:Jeg er begeistret for de asymetriske perlene, for de skaper så fint liv i smykket.Dette snittet er fra anhenget. Der har jeg brukt lenke, og lagt ulike sølvperler mellom de lilla.Omsider fikk jeg alle stavene på plass og slik ble det da.

Nå er jeg begynt på det røde smykket, men den presentasjonen kommer ikke i kveld. Dere får nøye dere med bildet av det første smykket jeg har klart å få ferdig.Gjett om jeg er spent på hva den flotte eieren synes. Dere skal få rapport.

Så kommer ganske enkelt bilde av en pute, men kanskje vi bør huske teksten. Det var den jeg falt for:Ha en fantastisk kveld.

fredag 19. februar 2010

En vinner og mange oppgaver

Det går virkelig for seg i disse OL-tider, og først for en liten stund siden husket jeg at det skulle trekkes en vinner av min Give Away.

Her er det ikke snakk om gullmedalje og heller ikke blomsterseremoni.

Noe ekstra har jeg imidlertid gjort for vinneren. Bestemor har vært hos naboen og lånt disse:Ja - da skjønner dere kanskje hvor vinneren befinner seg. Helt riktig - vi skal til Sverige hvor vi finner Rachel.

Vinneren har en liten jobb å gjøre. Kjære Rachel, du må bestemme hvilken farge du vil ha på øredobbene og hvor lange de skal være. Send meg en mail, så skal det ikke ta noe særlig tid før premien er på vei.

Jeg har masse annet å gjøre også. Har fått flere utfordringer overlevert, og billedkavalkaden pluss noen ord viser at jeg ikke er arbeidsløs.

Men aller først tar jeg med et bilde av de perlene jeg var begynt å plukke fram til et nytt prosjekt:Fikk plutselig lyst å jobbe med rødt, og rødt skal det bli, men på en annen måte.

Dette skal lages spenstigere, og det står meg fritt hva jeg vil bruke i tillegg.Tror ikke det skal bli særlig vanskelig. Det blir en større utfordring med disse:Her er perler i bøtter og spann, men det må mikses med mye annet hvis det skal bli såkalt spenstigere.
Samme type smykke, men her i grønt.

Det siste er bare litt for kort til eieren, men jeg tror nok jeg hiver meg på en aldri så liten "ommøblering".Jeg har forandret smykker for damen før, og vet hva hun liker. Dessuten er hun raus med betalingen, og det er jo ikke dummeste som kan skje. I tillegg får jeg overskuddsperlene og da kan vi vel kalle det en vinn - vinn situasjon?

I kveld blir det OL-fri en stund for jeg skal ut i besøk. Nå har jeg grått sammen med Tora og heiet på Emil og Ole Einar, og da blir det ikke flere heiarop før i morgen. Da blir det helt sikkert en ny, nervepirrende sending.

Ha en kjempefin kveld - med eller uten utfordringer som kommer seilende.

torsdag 18. februar 2010

Gulljenter (flertall) og sprintsmykke

Det ble nå så til de grader spennende på sprinten i går at det var like før jeg veltet både bord og stol.

Denne gullmedaljen unte jeg virkelig den fantastiske idrettsjenta Marit. Snakk om å ha kjempet i motgang for så å vise alle de andre vinterveien. Virkelig flott!!!

Jada, jeg har skrevet gulljenter i flertall, men den andre gulljenta befinner seg ikke i Vancouver, for jeg snakker om Ellen - Ellen med de flotte kjolene.

Jeg hentet min på posten i går, og den passet helt perfekt. Utrolig at hun klarer å få det til bare ved noen opplysninger sendt på mail.

Foreløpig får dere bare se et par detaljer, og her er bildet som ga inspirasjon til sprintsmykke:
Og her er logoen, som kanskje begynner å bli ganske kjent for en del av oss bloggedamer:


Øredobbene skal dere få se først, og de ble ganske enkle. Lange, men med en liten hjertedetalj og hovedperle som går igjen på smykket.Smykket er dobbelt, men begge lenkene er korte. Forsøkte først hvordan det ville bli med en lang ytterlenke, noe jeg skrinla ganske fort fordi den la seg over det fine hjertet på kjolen.Den ytre lenken har en variasjon av flate og runde hovedperler, og de små hjertene går igjen som mellomperler. På den indre lenken har jeg bare brukt like hovedperler -
samme type som er på øredobbene.

Anhengene har samme sølvfolierte perle, men på ytterlenken har jeg tatt med et sølvhjerte. Synes det ble fint å tenke i forhold til hjertet på kjolen.
Armbånd har jeg fra før, så når så langt kommer skal dere få se hele kjolen sammen med smykkesettet.Det er ikke lenge til det jeg vil se fra OL begynner, og kveldens arbeid blir å fikse lengden på noen av øredobbene mine. Det er et greit arbeid å sitte med mens båden kvinner og menn ikke bare skal gå på ski, men også skyte.

Tror dere på gull i kveld?

Det gjør jeg og finner muligens fram flagget - for sikkerhets skyld.
I morgen kl 17 blir det trekning av min Give Away, og jeg har skrevet loddene.

Så nå spørs det hvem som vinner hos meg.

Kos dere i kveld, uansett hva dere har på programmet.

onsdag 17. februar 2010

OL - Vårgrønt - Vakker dame

Som en sann elsker av ganske mye av vinteridretten, sier det seg selv at TV durer og går noen timer mer enn vanlig.

Medaljene glir stort sett elegant unna de norske utøverne. Den ellers så rappkjefta Northug smøg seg galant unna pressekorpset og som nr. 41 på resultatlista, lurte jeg på om han hadde hatt en aldri så liten tissepause der ute i skogen. Den andre gullkandidaten hadde lyst å finne seg et hi.

Også ellers er det mye som går galt der borte i Vancouver. De miljøvennlige vanningsbilene bryter sammen, det snør for mye (enkelte steder) og publikum blir stående i kø for å komme seg ut fra arenaene.

Ja, ja,. Jeg setter meg nok til i kveld også, men uten gullforventninger. Istedet får jeg, som hittil, kombinere OL og smykkelaging.

I løpet av de siste dagene tror jeg de aller fleste av bloggedamene jeg følger har nevnt vår i en eller annen sammenheng. Her hos blir det nok ikke vår med det første, men det går jo an å hente våren inn. Det har nemlig jeg gjort:Er ikke dette en vakker farge? Og, mønsteret i perlen er også flott etter min smak.

Videre plukket jeg fram dette:
På smykket brukte jeg først bare de grønne perlene som jeg viste først, og har brukt en på hver stav som så er satt sammen med en ring. Bortsett fra de to grønne bladene altså, som er festet nærmest sølvringen for anhenget.
Og her er det vårgrønne fiks ferdig.Sjekk denne damen, dere. Jeg synes hun er så vakker. Men en ting må sies om henne - hun valgte meg mye besvær før jeg fant frem til hvordan smykket skulle bli.Jeg valgte kun ganske små svarte perler, og varierte bare de tinnfargede delene. Også her har jeg festet stavene sammen og bare brukt lenke på den øverste delen.Siden det var en litt stor åpning nederst på rammen rundt den vakre damen, hengte jeg en blomst her som jeg synes harmonerer med "rammen" og som går igjen ellers.Ferdig arbeid!!!

Det er mye som kan kombineres med begredelige OL-resultateter. Så jeg er ikke på noen måte blitt firkantet i øynene.Finner nok frem deler til et prosjekt i kveld også, men først må jeg på besøk hos mine bloggevenner.

Det skal bli morro å se hvor mange smykker jeg klarer å lage mens lekene pågår.

Ha en strålende kveld og kanskje blir det gull.