torsdag 24. juni 2010

Det finnes mange gleder -

det er ihvertfall sikkert og visst. Jeg skal etter beste evne ta tingene i tur og orden.

Først og fremst må jeg vise den fantastiske gaven jeg fikk fra Janne med bloggen Jannes Hobbykrok. En ubeskrivelig lekker mobilveske lå i postkassen min for noen dager sidenFargevalget er helt super og se den lekre pynten. Hjerte, sommerfugl, rose og lekker blonde. Snakk om innertier.

Tusen millioner takk, kjære Janne.

Et bilde fra "baksiden" må også få være med:Etter oppussingen sto det igjen noen smådetaljer, og det har tatt litt tid før bestemor fikk unnagjort disse.

Kjøkkenhyllen har jeg vist før, men nå er salt- og melkrukken kommet på plass ved siden av hverandre og metallbildene hengt oppTar for sikkerhets skyld med en ekstra presentasjon av "mesterverkene", for dette var noe jeg hadde dilla på å lage i en periodeHammer og stifter har også vært i bruk på noe av brystpanelet i entreen, og slik ble det seende ut:Pyntehåndkleet som skulle strikkes til kjøkkenet, ble rekt opp igjen. For det første ble det for smalt og dessuten så det litt slaskete ut. Litt flere masker og tynnere pinner ble løsningen, og nå er selve strikkingen snart ferdig:Det skal bli gøy å begynne med pyntekanten, som skal hekles i hvitt med små perler på.

Ikke akkurat noen store prosjekter jeg kan vise til, men som mange av dere allerede vet, så er det viktigere ting å bruke tid på akkurat nå.

Jeg vet nesten ikke hvilke ord jeg skal bruke for å takke alle dere som har kommentert det forrige innlegget mitt. Her er det ikke snakk om bare en kjapp kommentar, for alle har helt tydelig skrevet gjennomtenkte og flotte kommentarer. I tillegg har jeg fått to fantastiske mailer med en åpenhet og varme som rørte både Else og meg til tårer. Begge dere vil få mail fra meg før helgen.

Foreløpig kan jeg ikke si annet enn at det har vært en klok avgjørelse å skrive åpent om livets siste fase. Og bare så det er sagt. Alt skjer selvfølgelig i full forståelse med min venninne.

Etter hvert som det moderne samfunnet har tatt form, har vi fjernet oss mer og mer fra det å snakke om døden. Dette til tross for at det er det eneste sikre loddet vi har med oss når vi kommer til denne verden. Professor Per Fugelli kommer med bok om dette til høsten. Han har jobbet med prosjektet over forholdsvis lang tid, men i et intervju av ny dato forteller han at en del vil få et helt personlig preg. Dette fordi han har fått kreft selv, og boken ble påbegynt før den tid. Han ble først operert for tarmkreft, og nå har det spredd seg til lungene. Dermed måtte han gjennom operasjon nr. 2.

Det synes så lenge siden den triste beskjeden kom, men det skyldes kanskje at det har vært intense dager. Akkurat i min venninnes situasjon dukket det opp helt spesielle spørsmål som krevde svar. Else og samboeren har nemlig donert kroppene sine til forskning (må ikke forveksles med organdonasjon). Dette var noe de gjorde lenge før min venninne ble syk.

Jeg satt og "googlet" til ut i de små timer, og fant heldigvis svar på en god del. Det kan holdes bisettelse eller annen minnestund med bilde av den som er gått bort, og dette kan skje i kirken eller annet egnet lokale. Det som siden er kommet fram er at legemet kan balsameres hvis kiste er ønskelig, og den avdøde blir deretter fraktet tilbake til patologisk avdeling.

Nei, nå ble det vel i meste laget dette her, men det er godt å kunne skrive ned tingene. Håper mange av dere vil følge oss videre på veien.

Tro det eller ei, men den prosessen jeg har beskrevet i dag har fremkalt mye latter mellom Else og meg. Nå har vi belært både presten og fastlegen om hvordan en slik spesiell situasjon løses. Ingen av de hadde kunnskaper om dette.

I dag har Else og Terje vært i fødselsdagsbesøk (noen dager på forskudd). For temmelig nøyaktig 6 år siden ble Else og jeg bestemor til hver vår prinsesse. Hennes er født 27. juni og min kom den 29. juni.

Ha en fortsatt fin kveld alle sammen, og jeg håper dere vil følge med oss videre.

Varm klem til dere alle.

15 kommentarer:

 1. Så godt at du går veien med Else, så godt å ha en hånd å holde i og en skulder å gråte ved, så godt å få sankket ut om alt, når en vet hvor veien ender. Du er en god venninne å ha. Livets siste fase kan være vanskelig, men når en er innforstått og har "godtatt" da må hvert øyeblikk tas vare på.

  Det var en fin gave du har fått, så forseggjort. Og fint har du pyntet etter opp-pussing. Og alle disse smykkene dine, de er bare lekre.

  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 2. Jeg leser det samme innlegget om og om igjen,kjenner meg litt igjen,og liker evnen du har til å formidle så mangt!
  Lykke til videre på veien med vennen din!
  Så bra mobilvesken falt i smak!
  Jeg får så masse skryt for smykket fra deg!
  Ha en fortsatt god uke,og ta vare på alt det gode!
  Klem,Janne

  SvarSlett
 3. Skjønner at du og din venninne har mange tunge stunder, men godt å høre at de stundene også er gode og fylt med gode samtaler. Godt for henne å ha deg.

  Flott mobiletui og koselige bilder fra kjøkkenet ditt.
  Ha ei riktig god helg og klemmer fra meg;)

  SvarSlett
 4. Jeg føler med deg.
  Tok selv farvel med min gode venninne for et par år siden, også hun hadde kreft.Det er tøft, men så godt å vite at man er sammen i alle livets faser.
  Sommer klem fra her.

  SvarSlett
 5. Se her går det framover, ja!
  Og så flott mobilveske du hadde fått deg!
  Det er flott at Else har ei venninne som deg. Det kan ikke være så lett for henne nå, du får støtte så godt du kan. Og nyte det man kan.
  God sommer!

  SvarSlett
 6. Hei!
  Du spurte om oppskrift på mine kluter. veldig lett. Legger opp 47 masker og strikker en pinne med 1r og en 1 vrang.Neste pinne strikker du rett. Altså annenhver pinne på denne måten. Da blir det halvpatent liksom.15 cm og avslutter med en runde fastmasker rundt hele kluten.Til slutt hekler du krepsemasker: Det er fastmasker som hekles den "gale" veien. Altså mot høyre. Då får du en bølgekant.
  Lykke til

  SvarSlett
 7. For en fin mobilveske du har fått, og så flotte metallbilder du har laget!

  Det er flott at du skriver så åpent om viktige ting. Døden blir som du også sier, gjerne gjemt bort. Men hvordan skal vi forholde oss til den når vi ikke en gang tør å snakke om den?

  Det er så bra at du og Else ler sammen! Det er utrolig godt med humor, spesielt i vanskelige situasjoner. Det lyser opp dagene!

  Stor klem, også til Else
  fra Sylke

  SvarSlett
 8. Tusen takk for at du så åpent skriver om denne forferdelige døden! Som vi helst ikke ønsker å ta inn over oss, men som likevel ubestridig vil ramme oss alle!
  En ting er sikkert: det vil nok aldri PASSE noe særlig - på noe tidspunkt - å måtte ta del i den, vi ser nok helst at vi kunne ha fått litt mere tid....
  Men slik er det jo ikke alltid :/
  Else og hennes familie er veldig heldig som har en venn som deg, ingenting kan være bedre enn det i en slik håpløs situasjon! Slike som deg gir menneskeheten HÅP - håp om en bedre hverdag og medmenneskelighet! Du er en god venn, men du må ikke glemme å ta vare på den som er deg oppi denne sorgen!

  Jeg ville så gjerne fortelle deg hvor nydelig dine smykker er, jeg mistet nesten pusten da jeg åpnet bloggen din og fikk se det blå i headeren. Men det ble liksom plutselig en så uviktig del av det lesestoffet jeg fant under, de er jo bare TING - men usigelig vakre skal du vite:)
  Vet ikke hvordan jeg kan avslutte, ord blir så ubetydelige og små....
  Ønsker deg uansett alt det beste, også til de som står dere nærmest!
  Masse klem, Anne:)

  SvarSlett
 9. Kjære vidunderlige Smykkas!
  For et venninnepar dere to er!! Så godt dere kan gå gjennom livets faser - lette og tunge. Så godt dere også kan le sammen, dere er et godt venninne eksempel - varmt, kjærlig og omsorgsfullt! Ønsker dere mange fine dager på reisen fremover - en stor klem til dere begge to!!
  Gratulerer med en nydelig mobilveske - og skal si du fiffer opp - utrolig fint Smykkas!!
  Ønsker deg en deilig helg!!
  Stor varm klem fra Lokki

  SvarSlett
 10. Hei hei kjære deg. Skjønner at du ikke har det lett for tiden. Og så flott for din venninne at hun har en så god venn i deg, som kan trøste og hjelpe å bære litt av byrden det må være å gå gjennom noe slikt. Bare det at du er tilstede, og har en skulder å gråte på når ting blir for vanskelig. Håper dere klarer å nyte tiden som er igjen og ta vare på hverandre og det fantastiske vennskapet mellom dere.
  Ønsker dere begge alt godt.
  Varme klemmer fra kalde nord.

  SvarSlett
 11. Hei Astrid...
  Kjempefin mobilveske du har fått av Janne :)

  Flott innlegg fra deg, du formulerer deg bra. DEt er klart vi skal følge dere videre...

  Ha en kjempefin helg Astrid.

  Og forresten så glemte jeg å svare på hva mannen synes om stolen han kom hjem med...
  Han mente først at vi sko male den mener det er opp til meg hva vi gjør..
  Den er jo flott som den er og slik blir den nok en stund =))))

  Heidå...

  SvarSlett
 12. Flott mobilveske du har fått og så fint du har pyntet hos deg.
  Du skriver så bra og jeg har lest innlegget ditt flere ganger før jeg kommenterer.
  Klart jeg vil følge dere videre. Ønsker deg og din venninne en fin helg.
  Klem til dere begge fra Mio

  SvarSlett
 13. Så flott at de har valgt å donere kroppene sine. Jeg har tidligere hatt et organdonorkort i lommeboka. Men nå må jeg visst få meg et nytt. Hvis det er sånn det foregår nå?? Må kanskje sjekke det :)

  SvarSlett
 14. Hei, Takk for hyggelig hilsen. Gratulerer med nydelig mobilveske. Sommerklem Siv

  SvarSlett
 15. Så heldige du og din venninne er, som har hverandre!Mistet selv en venninne av kreft for 12 år siden. Hun var bare 30 år og det var så tragisk og trist!Hun hadde små barn. Fikk følge henne til siste slutt og det var smertefullt (ikke minst for henne!), men FOR noen fine, nære og inngående samtaler vi hadde!!Hun vil alltid ha en stor plass i mitt hjerte, for aldri har jeg kommet noen så nære som henne!
  Ta vare på deg selv også i denne tiden, Astrid..men den største gleden i livet er å GI.
  Tenker på deg og dine venninne!
  Forsøk å sette pris på sommeren og nyt hvert et sekund!
  Stor klem

  SvarSlett