lørdag 27. februar 2010

Gull - Majesteter - DECOUPAGE

Jeg har fått med meg den forferdelige katastrofen i Chile, men det er ikke den husfruen skal beskjeftige seg med i dag.

Så ble det ny gullmedalje - i går altså. Da fikset skiskyttergutta seier til Norge. De er en flott gjeng, men bestemor innrømmer at hun ikke hadde hørt om Tarjei Bøe før. Spiller forresten ingen rolle i den store sammenhengen. Gull er gull, enten det er "gamlegutta" som er med eller nygegynnerne (i OL sammenheng altså).

Joda, jeg synes det var fantastisk, selv om bestemor ikke kunne la være å hisse seg litt opp over styret det skapte at kongen og dronningen var med og gratulerte. Hvorfor var de ikke på plass torsdag da jentene gjorde den store bragden?

Hvis noen vil legge vekt på at Bjørndalen er skiskytterkonge, så er jo Marit Bjørgen utropt til OL-dronning!! Ja, ja, det er ikke noe jeg kan få gjort noe med, likevel.

Men så kommer vi til decoupagen, nok en gang. Jeg har fått et par spørsmål om hvordan man brenner decoupage, og husfruen deler så gjerne sin smarthet med andre.

Det du trenger er serviettmotiv du liker, tekst på veldig tynt papir hvis du vil ha med det og dette:
Vanlig decoupagelakk, frosted glasslakk og svamp. Har dessverre ikke tatt med bilde av klar glasslakk, men også den kommer fra Panduro og kan kjøpes i alle butikker som fører dette merket.

Når det gjelder svamp, er det ikke nødvendig med noe dyrt. Kjøpt billige svamper i kolonialbutikken. Rimi, f.eks., har pakninger med 10 svamper til kr. 10,- og disse klippes opp i tre mindre deler. Jeg har forsøkt med pensler, men har funnet ut at resultatet lett blir "stripete".

Følg bruksanvisningen på flasken med decoupage, og bruk to strøk. La dette tørke godt, og legg deretter på et lag med klar, eller matt, glasslakk. Dette skal tørke i 24 timer. Til slutt bruker husfruen et lag med frostet glasslakk, som til slutt skal tørke ca. 1 time.

Bestemor har aldri gjort dette med servietter før, og spenningen var stor mens jeg testet brenningen. Brannslokningsapparatet var klar, men det gikk over all forventning.

Ble ikke dette fint kanskje?Søren og, dette ble feil bilde og skal forklare om disse senere. Her er de det knyttet seg så stor spenning til:Håper dere ser at teksten viser gjennom. De lilla, forstede fatene er kjøpt ferdig hos Nille til ca. en tier pr. stk. Da trenger ikke husfruen ta den jobben selv.Synes alltid det liksom må være et par stykker sammen.

Neste motiv har dere sett før, men det var før lakking og brenning. Det fine her var at teksten viser gjennom når det kommer telys oppi.Det kan bli mye fin påskepynt ut av teknikken. Lurer på om jeg skal ta patent på løsningen.

Håper de interesserte har klart å henge med i forklaringen. Hvis ikke, er det bare å spørre.

Kommer tilbake til teknikken på rødvinsglassene. Nå må bestemor forberede seg til jentenes 3-mil.

Skulle noen være forvirret over betegnelsen husfrue og bestemor, så er det altså en og samme person, nemlig Smykkas eller rett og slett Astrid.

Kjært barn har mange navn.

Nå må dere ikke åpne for hardt på kveldens distanske kjære bloggevenner.

13 kommentarer:

 1. Åj så fint! Du er flink altså :-)

  Ha en fin fin helg :-)

  Klem!

  SvarSlett
 2. Nydelig det du har gjort her, og jeg leser og lærer, herlig!
  Nå er 3-mila igang, så nå benker jeg meg;)
  Kos deg og klem fra meg;)

  SvarSlett
 3. Så flink du er!
  Nå er det kinokveld med minsten mens resten ser 3 mila. Kos deg med lørdagskvelden.
  Klem fra Helen

  SvarSlett
 4. Fint resultat, godt det ikke ble ødelagt under brenning! Artig når du legger to lag oppå hverandre og teksten skinner gjennom.

  Har selv hatt min "decoupage-periode" for noen år siden og laget glass med glassmaling som jeg har "stekt" i ovnen. Det gikk bra, og glassene holdt i flere år (har dem fortsatt). Har brukt både svamp og skumgummipensel, det gir jo litt forskjellig preg.

  Ha en fortsatt fin kveld!

  SvarSlett
 5. Kjempe koselig å komme inn på den fine og inspirerende bloggen din!!! Følger deg gjerne videre!! Og ha ei fortsatt god helg!!

  SvarSlett
 6. Hei,

  takk for besøk, og takk for "oppskriften" her! Du lager jammen mye flott, liker smykkene dine spesielt godt.

  Ha en fin dag!(o:

  SvarSlett
 7. Hei Astrid!

  For å si det sånn, så er jeg vel innom Fretex et par ganger i måneden. Er livredd for å glipp av noen fine skatter, så da bare må jeg bare innom for å kikke. Jeg tror at vi hvis man skal finne godbitene, så må man gå innom ofte, for her er det jo første man til møllen.

  Ha en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
 8. He he, kjært barn har absolutt mange navn,ja...
  Akkurat nå er du nok i ekstase over Petters gullmedalje. Men er bare innom for å si "hei" og skryte litt over glassene dine.

  SvarSlett
 9. Flotte glass:-) Du er dyktig...

  Fuglene ja. Har ikke glemt deg. Har 3 stk turkis/blå liggende.(samme farge som den på bildet, og samme størrelse som den røde og grønne.)Må bare få boret hull til oppheng.
  Tar 150,- pr stk.
  Hvis du fremdeles er interessert, skal jeg få sent uti uken. (I morgen reiser vi til Kvamskogen,og skal kose oss i det fine været)

  Klem Randi.. :-)

  SvarSlett
 10. Takk for hyggelig hilsen på min blogg. Ang de lysene kan man bruke ytterste laget på servietter, eller men kan printe ut selv. Disse stryker man på lysene med strykjern. Husk å bruke svak varme.
  Lykke til!
  Hilsen Susanne

  SvarSlett
 11. Hei Atrid. Takk for så kjempekoselig hilsen inne hos meg, du er så snill og god. Jeg måtte jo ta turen innom deg i dag og se hva du har bedrevet med i helga...ol ja...hmmm...det ser ikke jeg på =))) Jeg sitter heller og "koser" med min kjære mann, for jeg er så himla glad i han skjønner du..hihi. Du slutter ikke å ovveraske meg...decopage..det kan du også. Det ble jo knalltøft, jeg hadde vel litt problemer med å henge med på oppskriften ettersom jeg har litt konsentrasjonsproblemer. Men dette var noe som fristet til å prøve ut en gang. Jeg har laget litt vanlig decopage så det blir vel litt på samme måte menm at du brenner det, tar jeg feil?? Ønsker deg en flott dag Astrid =) Klem

  SvarSlett